Στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης από κοινού με το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης,και πραγματοποιήθηκε στις 6.2.15, με θέμα την έναρξη εφαρμογής του κανονισμού 1215/2012 για τη διεθνή δικαιοδοσία , την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές διαφορές , αναπτύχθηκε ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον θέμα τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο όμως και αναφορικά με την πρακτική εφαρμογή του .Ο συγκεκριμένος κανονισμός είναι δεσμευτικός για όλα για τα κράτη-μέλη.
Οι ομιλητές,διδάκτορες και οι δύο, ο δικηγόρος Απόστολος Άνθιμος και ο Πρωτοδίκης Χρήστος Τριανταφυλλίδης , γρήγορα και εύκολα έδωσαν στο κοινό τα βασικά σημεία του κανονισμού ,τις διαφοροποιήσεις του από το προϊσχύσαν καθεστώς και εύστοχα επισήμαναν προφανή –όπως πράγματι έγινε αντιληπτό από τις εισηγήσεις τους- προβλήματα εφαρμογής που αναμένονται να εμφανιστούν στην πράξη .
Με τον συγκεκριμένο κανονισμό προβλέπεται ότι η απόφαση που έχει εκδοθεί σε ένα κράτος μέλος αναγνωρίζεται και, εφ’ όσον είναι εκτελεστή σε αυτό το κράτος, εκτελείται στα υπόλοιπα κράτη μέλη χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ειδική διαδικασία .
Για πρώτη φορά ,δηλαδή, για την εκτέλεση μιας απόφασης η σχετική εντολή θα παρέχεται από αλλοδαπά δικαιοδοτικά όργανα χωρίς να μεσολαβεί η γνωστή διαδικασία αναγνώρισης της εκτελεστότητας μέσα από τα ελληνικά δικαστήρια. Η αλλοδαπή απόφαση ,έτσι, θα είναι κατ’ αρχήν εκτελεστή ,εκτός αν επιτευχθεί η μη εκτέλεση της μέσα από τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα. Δεν καταργείται, δηλαδή, ο έλεγχος τυχόν συνδρομής κωλυμμάτων αναφορικά με την εκτελεστότητα αλλοδαπών αποφάσεων, ωστόσο αντιστρέφεται η διαδικασία. Η λογική του συγκεκριμένου Κανονισμού στοχεύει στην επιτάχυνση της έναρξης της διαδικασίας εκτελέσεως.
Από την ψήφιση του Κανονισμού 1215 στις 12.12.2012 μέχρι την προβλεπόμενη έναρξη εφαρμογής του στις 10 Ιανουαρίου 2015 δυστυχώς δεν υπήρξαν εκ μέρους της χώρας μας εκείνες οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να αποσαφηνιστούν πλήρως και επαρκώς οι διαδικαστικές λεπτομέρειες των συγκεκριμένων ρυθμίσεων και του τρόπου άσκησης των προβλεπομένων ενδίκων βοηθημάτων .Πολλά σοβαρά ζητήματα που αφορούν την αίτηση άρνησης αναγνώρισης και την αίτηση άρνησης εκτέλεσης δεν είναι σαφή .Τον ιδιαίτερο μάλιστα προβληματισμό τους εξέφρασαν ,δια της παρεμβάσεως τους, και οι εκπρόσωποι του συλλόγου δικαστικών επιμελητών οι οποίοι θα κληθούν να προβούν σε εκτελέσεις με τη συγκεκριμένη πλέον διαδικασία. Αναμένεται ,λοιπόν, να δούμε πως θα λειτουργήσουν στην πράξη οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις ελπίζοντας ότι δεν θα είναι δικοί μας οι πελάτες που θα χρειαστεί να νομολογήσουν πρώτοι.
Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη-Δικηγόρος