Νομική Επικαιρότητα
H με αριθμό 130060 (ΦΕΚ Β 4158/29.11.2017) Υπουργική Απόφαση για την απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που δεν ξεπερνούν συνολικά το ποσό των 50.000,00 ευρώ στο πλαίσιο υπαγωγής τους στο ν. 4469/2017 «Εξωδικαστικός Μηχανισμός...


8 ΔΕΚ 2017

Δημοσιεύθηκε  η Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης – Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης –Οικονομικών   με αριθμό 130060 (ΦΕΚ Β 4158/29.11.2017) για την απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που δεν ξεπερνούν συνολικά το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000,00 €) στο πλαίσιο υπαγωγής τους στο ν. 4469/2017 «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».

 Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.)  με τη χρήση της ειδικής πλατφόρμας.

 Η  Απόφαση προβλέπει τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού μιας επιχείρησης ως βιώσιμης για τους σκοπούς εφαρμογής της  ορίζοντας σαν πρώτο  κριτήριο το θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε δύο από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

 Ωστόσο, για να θεωρηθεί βιώσιμη  η επιχείρηση , κρίσιμο είναι και το ύψος των οφειλών της καθώς η Απόφαση προβλέπει συγκεκριμένη αναλογία ανάμεσα στο σύνολο των οφειλών (θεωρουμένων ως τέτοιων των καθαρών ποσών μετά την αφαίρεση προστίμων,   υψηλών ποσοστών  εκ των προσαυξήσεων καθώς  των τόκων υπερημερίας) και στα κέρδη της επιχείρησης προ φόρων ,τόκων και αποσβέσεων. Ο λόγος  του συνόλου των οφειλών προς το καθαρό αποτέλεσμα δε μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 8, δηλαδή   το καθαρό αποτέλεσμα της επιχείρησης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 12,5% των ρυθμιζόμενων οφειλών της

 Μετά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής  και μετά τη διαπίστωση απαρτίας, τυχόν αντιπροτάσεις ρύθμισης οφειλών που υποβάλλονται από τους συμμετέχοντες πιστωτές, παράγονται με τυποποιημένο τρόπο και υπόκεινται σε μια σειρά κανόνων που επίσης ορίζονται με την ίδια την απόφαση .

Εφ’ όσον μπορεί να υπαχθεί ένας οφειλέτης , αφαιρούνται τα ακόλουθα ποσά ανά πιστωτή: αα) το σύνολο των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα. ββ) ποσοστό 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση. γγ) ποσοστό 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

 Με βάση την Υπουργική Απόφαση σε κάθε περίπτωση,  όταν πρόκειται για οφειλές προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ,οι δόσεις δεν μπορούν να είναι περισσότερες από 120 ενώ εάν πρόκειται για άλλους προμηθευτές δε μπορούν να είναι  περισσότερες από 24 δόσεις .Οφειλές από συμβάσεις παροχής εργασίας οποιουδήποτε τύπου δεν μπορεί να υπερβούν τις 6 δόσεις. Η κάθε δόση δε μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ.

Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει επιπλέον και συσχέτιση ανάμεσα στο  ύψος των δόσεων που θα προκύψουν για την εξόφληση της οφειλής και τα κέρδη της επιχείρησης, καθώς προβλέπει ότι η συνολική μηνιαία δόση που θα κληθεί να καταβάλει  δε μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 2,75% του θετικού καθαρού αποτελέσματος του οφειλέτη προ φόρων ,τόκων  και αποσβέσεων .

Εφ όσον ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία 25 φορές μεγαλύτερη από τη συνολική οφειλή προς ρύθμιση τότε το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν επιτρέπεται να υποβάλλουν προτάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών ή να ψηφίζουν υπέρ προτάσεων αναδιάρθρωσης οφειλών που οδηγούν σε διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων καθώς και τόκων υπερημερίας.

Αν ο οφειλέτης, τέλος,  δεν πληροί τα κριτήρια του τυποποιημένου τρόπου αξιολόγησης βιωσιμότητας  ή αν η πρόταση τυποποιημένης λύσης δεν γίνεται δεκτή από τον οφειλέτη ή  αν η πλειοψηφία των πιστωτών υποβάλει αντιπροτάσεις διαφορετικές σε σχέση με την πρόταση τυποποιημένης λύσης, τότε η  διαδικασία συνεχίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4469/2017 και στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αριθ. 116821/25.10.2017

Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη

 


Για να δείτε το σχετικό αρχείο πατήστε εδώ

Category
Latest
Archive