Οι νομοθετικές ρυθμίσεις άλλοτε συντάσσονται εκ των υστέρων με κοινωνικές αλλαγές που ήδη έχουν επέλθει και άλλοτε προηγούνται αυτών με σκοπό να συμβάλλουν στην διαμόρφωση μιας διαφορετικής κοινωνικής προσέγγισης και αντιμετώπισης των θεμάτων στα οποία αφορούν. Η διαμεσολάβαση , ως εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των διαφορών , παρουσιάζει πράγματι εξαιρετικό ενδιαφέρον και σίγουρα η σχετική νομοθεσία ανήκει στη δεύτερη κατηγορία :αυτών που φιλοδοξούν να μεταβάλλουν την κοινωνική αντίληψη , στην προκειμένη περίπτωση ,του τρόπου επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών .Ενόσω η προσφυγή στη διαμεσολάβηση εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στη βούληση των μερών , η διάδοση και η εμπέδωση του πολύ αξιόλογου αυτού θεσμού δεν μπορεί να είναι άμεση .Αντίθετα, τυχόν υποχρεωτική διαμεσολάβηση -ιδίως σε αντικείμενα όπου είναι προφανής η ωφέλεια της εφαρμογής της για τους διαδίκους- παρουσιάζει κατά την άποψη μου μεγάλο ενδιαφέρον.
Στις 27 Ιανουαρίου 2015, η Ομάδα Εργασίας για την αναμόρφωση του δικαίου της διαμεσολάβησης (ΥΑ 71695/15.9.2014, ΦΕΚ Β΄ 2251) παρέδωσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τελικό σχέδιο διατάξεων για την τροποποίηση ή συμπλήρωση του ν. 3898/2010.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις προβλέπεται η υιοθέτηση υποχρεωτικής διαμεσολάβησης σε κατηγορίες υποθέσεων (προσβολής προσωπικότητας, διατροφής τέκνων ή συζύγων, οροφοκτησίας, εργατικές κ.α.), η καθιέρωση της δυνατότητας του δικαστή να καλεί τα μέρη της διαφοράς να προσφύγουν σε διαμεσολάβηση, η αδειοδότηση παραρτημάτων των φορέων εκπαίδευσης διαμεσολαβητών, η δημιουργία Μητρώου Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών και η απαλλαγή του συμφωνητικού διαμεσολάβησης από τέλος απογράφου.
Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας διετέλεσε ο Αρεοπαγίτης κ. Χαράλαμπος Μαχαίρας, ενώ μέλη της ήταν ο Καθηγητής κ. Λάμπρος Κοτσίρης, καθώς και οι κ.κ. Νίκος Βαλεργάκης, Δημήτρης Κατσαρός, Στέλιος Μανουσάκης, Βασιλική Σκορδάκη, Λίλα Μπακατσέλου, Φώτης Κωτσής, Γιώργος Γεωργακάς, Σπύρος Αντωνέλος, Δημήτρης Μάντζος και Θεοδώρα Πολυζώη.